28.10.2010

Kirjan kohtelu

Raamattu pääsi otsikoihin Jari Tervon tempauksen myötä. Tervolle Raamattu taisi olla punainen vaate, joka vaati hyökkäyksen. Ja tokihan Raamattu punainenkin voi olla kuten oheisessa kuvassa.
Itse olen Raamattuni aikoinaan lukenut ja annan sille arvon, mikä kirjalle meidän kulttuurissamme kuuluu.
Kirja on enemmänkuin sen sisältö. Raamatun sisällöstä voidaan olla montaa mieltä. Omassa hyllyssäni on monta kirjaa, jotka sisällön puolesta voisin heittää lattialle, polttaa tai repiä kappaleiksi. En kuitenkaaan tee niin.
Kirja on esineenä enemmän kuin sisältönsä sillä on joku kummallinen syy olla olemassa, joka on minua vanhempi ja suurempi.

Sallin ja kannusta kirjojen sisällöstä käytävään keskusteluun liki välittämättä sen asiallisuudesta. Itselleni kirja fyysisenä kappaleena on ainakin minulle muistutus sivilisaation olemassaolosta kaikessa moninaisuudessaan.
Kirja on symboli sivilisaatiomme yhdestä tärkeimmästä asiasta: luku- ja kirjoitustaidosta.
Luonnostaan huomaan opettavani lapselleni, että kirjoja pitää kohdalla hyvin. Niitä ei saa heitellä eikä kohdella huonosti, vaikkei pitäisikään niistä.
Haluan  siirtää eteepäin kirjan arvoa. Kirjaa voi vähän ontuen verrata WHOn rokotusohjelmiin, joiden tehtävä on ylläpitää terveyttä vaikka maalikosta välillä ne tuntuvatkin hassuille kun monia tauteja ei enää ole. Kiitos rokotusten ylläpitämisen. Kiitos jokaiselle älyttömälle kirjallekin. Ne ovat merkkejä sivilisaatiomme olemassaolosta ja hyvinvoinnista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti