14.6.2011

Itserakentelua vai ammatillista koulutusta?

Ympäri Suomen niemen ammattikorkeakouluissa on innostuttua askartelemaan auto- ja moottoripyöräprojekteissa, joiden kunnianhimoisia tavoitteita ovat näkyvyys ja opiskelun motivoiminen käytännön kautta.

Autot ja moottoripyörät ovat olleet maailman sivu itserakentelun kohteita. Nyt jostain syystä itserakentelu on osa ammatillista koulutusta. Uskon sen olevan hauskaa ja opettavaista, mutta samalla se ehkä suuntaa huomion pois ikävästä tosiasiasta, että Suomessa ei kovin moni elätä itseään kustomoimalla tai valmistamalla piensarjoina kulkuneuvoja. Suomeen ei ole kovin realistista ajatella edes syntyvän siviilikulkuneuvoteollisuutta, joka kykenisi toimimaan globaaleilla markkinoilla.

Ammattikorkeakoulujen innostusta auto- ja moottoripyöräkokeiluihin perustellaan, että ne koettavat vastata ihmisten toiveeseen itselle mieluisasta kulkupelistä. Mieluisinta kuluttajan näkökulmasta lopulta on, että kulkuneuvo liittyy johonkin laadun takaavaan toimijaan. Auton tai moottoripyörän uskottavuus on kaikissa niissä kokemuksissa, joita käyttäjät ja muutkin siitä jakavat. Jos tätä keskustelua ei ole ei ole laatuakaan.

Omin käsin väsätyt jutut ovat arvokkaita, koska ne on tehnyt ihan itse!

Autojen- ja moottoripyörien itserakentelu on hieno asia, mutta ei välttämättä hieno, jos sen ympärille väkisin väännetään ammatillisen identiteetin alkutaival.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti